Mesterligaen fotball, gruppe D:

AC Milan - Rosenborg 1-2 (1-1)

Stadio Giuseppe Meazza
28 695 tilskuere
Mål: 0-1 Harald Brattbakk (30), 1-1 Christophe Dugarry (46), 1-2 Vegard Heggem (70).
Dommer: George Bikas, Hellas.
Gult kort: Christophe Dugarry, Franco Baresi, Milan, Trond Egil Soltvedt, Steffen Iversen, Rosenborg.

Milan (4-4-2): Sebastiano Rossi - Michael Reiziger (Tomas Locatelli fra 77.), Alessandro Costacurta, Franco Baresi, Paolo Maldini - Dejan Savicevic, Demitrio Albertini, Zvonimir Boban, Massimo Ambrosini (Christian Panucci fra 46.) - Christophe Dugarry, Roberto Baggio (Marco Simone fra 46.).

Rosenborg (4-5-1): Jørn Jamtfall - Bjørn Tore Kvarme, Jon Olav Hjelde, Erik Hoftun, Ståle Stensaas - Vegard Heggem, Roar Strand (Jahn Ivar Jakobsen fra 90.), Bent Skammelsrud, Trond Egil Soltvedt, Harald Brattbakk - Steffen Iversen.


Diverse aviser:

 • Adresseavisen
 • VG
 • Dagbladet
 • Gøteborgs-Posten
 • Daily Telegraph
 • The Times
 • Italienske avisklipp

  Radiokommentarer:

  Hør Kim Ruud Pettersens kommentarer fra kampen (2 MB)
  Lastes ned (velg "save link as" eller tilsvarende) og spilles på PC


 • Milano (NTB-Ola Henmo): Rosenborg klarte det utrolige. Milan ble ydmyket på eget gress og feid ut av mesterligaen. Nå venter Juventus i kvartfinale neste år. - Uten tvil mitt livs største fotballøyeblikk, sa en rørt Nils Arne Eggen.

  Vegard Heggem sikret smått vanvittige 2-1 og avansement 20 minutter før slutt, da Milan endelig hadde koblet det som minnet om et grep på kampen. Harald Brattbakk la nesten på måfå inn fra nær midtstreken, og lille Heggem gikk friskt og optimistisk opp i duell mot svære Sebastiano Rossi.

  Utrolig nok feilberegnet keeperen fullstendig. Dermed svevde ballen vakkert inn i det tomme buret, direktør Rune Bratseth fikk verdens beste sukkerbit for å lokke spillere til Trondheim, mens stakkars Rossi ble bombardert med flasker fra tribunen.

  - På en sånn kveld er det vanskelig å finne ord. Men det er et kjennetegn ved idrett at den inneholder de helt store overraskelsene. Og dette må da være en av de største sensasjonene i europeisk fotball overhodet, mente Eggen, og fortsatte stolt:

  - Det tar jo aldri slutt med dette laget. Det begynte i 1988 og har gått framover hvert år. Det viser hva man kan få til hvis man får bygge opp et lag.

  Pep mot sine egne Det tok en halv omgang før Rosenborg skjønte at det gikk an. Da begynte Milans kravstore tilhengere å pipe. Og med god grunn. De feterte stjernene ble gjort fullstendig ordinære av Rosenborgs klokt arbeidende spillere.

  - Vi lærte enormt da vi tapte 1-4 på Lerkendal. Da ble vi for overmodige. Nå visste vi at med nok tålmodighet og dyktighet defensivt ville vi få sjanser framover. Det stemte, sa Eggen. Han gikk villig med på at Rosenborg profiterte på at Milan er inne i en dyp krise. Trenerskiftet så ikke ut til å ha hatt noen positiv virkning på klubbens spillere.

  - Vi møtte en klubb med et enormt press på seg. Og kamputviklingen gjorde det verre og verre for italienerne. Etter hvert ble det jo jevnt, og vi hadde den nødvendige flaksen. Jeg ville jo vært fornøyd selv hvis vi var blitt slått ut, fastslo Eggen.

  Med selvfølgelighet Rosenborgs ledermål var av det litt tilfeldige slaget. Harald Brattbakk avanserte langs 16-meteren, spilte til Roar Strand som fikk feiltreff på skuddet. Ballen spratt innom et par forsvarere, og havnet i beina på Brattbakk, som plutselig var helt fri. Med største selvfølgelighet feide eliteseriens toppscorer ballen i nettet til 1-0.

  Da var det ventet massivt press mot Rosenborgs mål, men det uteble helt. I stedet burde faktisk Rosenborg gått opp til 2-0 etter 37 minutter. Vegard Heggem la inn, Steffen Iversen dundret knallhardt til på volley. Uheldigvis var ikke retningen perfekt. Ballen føk via kneet til en helt utspilt keeper Sebastiano Rossi og til side for mål.

  På overtid Fremdeles så det ikke ut til at Milan hadde forstått alvoret. Laget angrep som regel med to mann mot Rosenborgs samlede forsvar og skapte overhodet ikke sjanser. Før halvannet minutt på overtid i første omgang. Og da ble det mål.

  Roberto Baggio mottok ballen to meter fra mål, med Erik Hoftun hengende på ryggen. Milan-spissen spilte tilbake til Zvonimir Boban, som tvang fram en kjemperedning fra Jamtfall. Returen satte Dugarry kontant i nettet.

  For dette fantastiske Rosenborg-laget var onsdagens kamp den siste. Nå forsvinner flere av de viktigste ingrediensene. Steffen Iversen skal til Tottenham med stor prislapp og tilsvarende forventningspress. Bjørn Tore Kvarme skal til Stabæk hvis ikke Liverpool kommer med et hyggelig tilbud. Veteranen Kalle Løken drar også til Stabæk, Trond Egil Solvedt ymter om Italia og trener Bjørn Hansen skal få andre oppgaver i klubben. Nå kan de angre alle sammen.

  Kast kontraktene! - Det er vel mulig å annullere disse kontraktene, fleipet Eggen, før han vedgikk at en del spillere nok er tapt. - Men vi skal få nye. Selv en så god spiller som Steffen lar seg erstatte, insisterte han.

  Og det er ingen tvil om at Rosenborg har råd til å kjøpe nytt. Deltakelsen i mesterligaen, tre seire og avansement til mestercupen, har til sammen innbrakt rundt 40 millioner kroner. I tillegg ga salget av Steffen Iversen til Tottenham rundt 25 millioner på den allerede fete kontoen.

  Men det var ikke penger Rosenborg tenkte på onsdag. Det var fest.

  - Det fortjener vi. Og så blir det ferie. De fleste har holdt det gående siden 10. januar. Men vi skal da rekke å komme i form igjen før Juventus- kampen i mars, sluttet Eggen.


  Tabell Champions League, gruppe D:

  IFK Göteborg - Porto 0-2 (0-0)
  Milan - Rosenborg 1-2 (1-1)
  
  Porto       6 5 1 0 12- 4 16
  Rosenborg     6 3 0 3 7-11 9
  Milan       6 2 1 3 13-11 7
  IFK Göteborg    6 1 0 5 7-13 3
  

  Oppsett for kvartfinalene i mestercupen:

  Rosenborg - Juventus Borussia Dortmund - Auxerre Manchester United - Porto Ajax - Atletico Madrid Kampene spilles 5. og 19. mars neste år.
  Tilbake til oversikt over kamprapporter