Champions League:

Rosenborg - Blackburn (England) 2-1 (1-0)

Lerkendal Stadion
12 210 tilskuere
Mål: 1-0 Karl-Petter Løken (30), 1-1 Mike Newell (63), 2-1 Ståle Stensaas (86).
Dommer: Günter Benkö, Østerrike.
Gult kort: Ian Pearce, Blackburn.
Lagene:
Rosenborg (4-3-3): Ola By Rise - Bjørn Tore Kvarme, Bjørn Otto Bragstad, Erik Hoftun, Ståle Stensaas - Roar Strand (Tom Kåre Staurvik fra 83.), Bent Skammelsrud, Trond Egil Soltvedt - Karl-Petter Løken (Steffen Iversen fra 72.), Harald Brattbakk (Vegard Heggem fra 90.), Jahn Ivar Jakobsen.

Blackburn (4-4-2): Tim Flowers - Henning Berg, Ian Pearce, Colin Hendry, Jeff Kenna - David Batty, Mike Newell, Tim Sherwood (Paul Warhurst fra 85.), Lee Makel (Stuart Ripley fra 46.) - Alan Shearer, Chris Sutton.

Trondheim (NTB-Ola Henmo): Rosenborgs praktfulle fotballfest var i ferd med å spoleres inntil Ståle Stensaas dundret inn 2-1 fire minutter før slutt onsdag. Og alt annet enn seier mot et rundspilt Blackburn ville vært blodig urettferdig.

Aldri har et norsk klubblag spilt bedre, men det hører også til sjeldenhetene at så mange sjanser blir sløst bort. Trønderne fosset over britene, som ikke var i nærheten av å demme opp for de lynhurtige framstøtene. Men stengene og Blackburn-keeper Tim Flowers sørget for at kampen ikke var avgjort på et tidlig tidspunkt. Mini Jakobsen skuslet til og med bort et straffespark. Blackburn trengte derimot bare en sjanse for å score.

Ekstra gir

Ved pause sto det helt fortjent 1-0 til RBK etter mål av Kalle Løken, som avsluttet et fenomenalt angrep i åtte trekk fra egen 16-meter, der åtte RBK-spillere var involvert.
Det var antatt at Blackburn ville komme på banen som et besatt lag i andre omgang. I stedet var det vertene som la inn et par ekstra gir de aldri tidligere har vist fram. Soltvedt innledet med et kjempeskudd som Flowers reddet med et tigersprang, Mini skapte problemer med et lurt skudd og Roar Strand feide ballen i stanga fra 25 meter.

Midlertidig stopp

Men den suverene RBK-oppvisningen fikk en midlertidig stopp da Blackburn scoret på sin første sjanse. Tim Sherwood la et frispark fra venstre og Alan Shearer nikket i beina på Mike Newell, som løp ballen i mål etter 63 minutter. Deretter var det for første gang jevnt på Lerkendal, og bare en fantomredning av Ola By Rise på en Shearer-heading hindret Blackburn-ledelse etter 70 minutter.
Mot slutten presset Rosenborg, men det virket som kreftene var slutt inntil Stensaas' drømmemål etter vidunderlig forarbeide av innbytter Steffen Iversen. Fra 20 meter fikk backen fulltreff med venstrebeinet, og ballen suste inn til tre historiske mesterliga-poeng, gode bonus-penger og løfter om en fantastisk norsk fotballhøst i Europa.

Pappas stjernetreff

- Jeg ropte til Steffen og fikk ballen perfekt i beina. Jeg visste skuddet ville gå inn. Jeg fikk kjempetreff, jublet Stensaas, som bare har scoret ett mål tidligere i år - mot Strindheim.
- Det målet var akkurat som dette, sa han. Stensaas har hatt to ukers hvile på grunn av en belastningsskade. Den pausen har han trengt. For knappe tre uker siden ble han far.
- Derfor er ikke dette mitt største øyeblikk, men stort er det, sa Stensaas, før han forsvant rett hjem til lille Andreas, som garantert får oppleve pappas store dag om noen år.
- Videoen sto på, så dette skal han få se.

Strålende

Det burde stått minst 2-0 ved pause etter til tider strålende RBK-spill. Bare prislappene imponerte på de stadig mer forvirrede britene. Bent Skammelsrud var konge av midtbanen, Ståle Stensaas og Mini Jakobsen gjorde livet surt for Henning Berg, mens stopperduoen Bragstad og Hoftun usynliggjorde stjernespissene Shearer og Sutton.
Målet kom som en logisk følge av bastant RBK-press etter en halvtime. Det startet med at Bjørn Otto Bragstad brøt i egen sone. Seks trekk senere sendte Mini en flott direktepasning fra venstresiden, Brattbakk skarvet ballen videre og Roar Strand presset Jeff Kenna til å nikke rett i beina på Kalle Løken. Han fikk ikke fulltreff ved lengste stolpe, men skuddet var godt nok til å snike seg inn i Blackburns mål.

Måkte til

Rett før pause kom straffen. Harald Brattbakk forfulgte et gjennomspill, men var på vei ut av feltet da Ian Pearce uklokt grep tak i RBK-spissens bukse. Mini var sikkerheten selv fra merket mot Legia, men denne gangen lukket han øynene og måket til kula. Resultatet var at returen fløy nesten til midtbanen etter treffen i tverrliggeren.
I tillegg til straffen og målet hadde RBK flere kvalifiserte sjanser før pause. Bent Skammelsruds kanonskudd strøk rett utenfor krysset. Brattbakk skjøt rett i keeper Tim Flowers fra kloss hold og Mini skjøt svakt og løst da han fikk stå helt alene i feltet. Blackburn hadde bare en mulighet, og den bød Ola By Rise på. Han rotet det til for seg på et i utgangspunktet ufarlig skudd fra Shearer, men ballen spratt heldigvis til corner.

Sjuende seier

Spørsmålet er om klubbene i RBKs gruppe har noe å stille opp på Lerkendal i høst. Onsdagens seier var lagets sjuende på rad hjemme i europacupen, og med slikt spill skal både Legia og Spartak Moskva få kjørt seg ordentlig.


Andre kamprapporter:

Electronic Telegraph
Lancashire Evening Telegraph

Tilbake til oversikt over kamprapporter